Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Dodeljena je nagrada LORDANU ZAFRANOVIĆU

 

Drage kolege, Rankovi prijatelji, i saradnici "Centra za medije Ranko Munitić",

i ove godine dodeljujemo godišnje priznanje "Centra za medije Ranko Munitić". Regionalni žiri u sastavu Janko Baljak (Beograd), Veljko Krulčić (Zagreb), Dušan Makavejev (Beograd), Igor Galo (Pula) i Zorica Jevremović Munitić (Beograd) doneli su jednoglasnu odluku da za 2015. godinu nagradu „Trepetalo iz Trogira – regionalna nagrada za medije Ranko Munitić" dobija filmski režiser Lordan Zafranović.

Za ogroman doprinos jugoslovenskoj kinematografiji kratkometražnog i dugometražnog filma, Lordan Zafranović je svojom poetikom, senzibilnošću i empatijom za likove i situacije koje je predstavljao, utemeljio senzualni i humani pristup telu na filmu. Kao retko ko među našim filmskim režiserima našao je meru za angažman i formu. Mediteranac po osećanju sveta, otočanin sa Šolte, Zafranović je decenijama delio filmsku i privatnu priču sa dalmošem iz Trogira, Rankom Munitićem. O svojoj kinematografskoj ostavštini filmskim autorima i regionalnoj publici uspeo je da ostavi potresno svedočenje film „Testament".

3. aprila, na dan Rankovog rodjenja, u 12h, u „Centru za medije Ranko Munitić", Svetozara Markovića 77a/VI sprat, biće dodeljeno „Trepetalo iz Trogira - regionalna nagrada za medije Ranko Munitić". Očekujemo vas.

 

Zorica Jevremović Munitić,
direktorka „Centra za medije Ranko Munitić"

U Beogradu, 21. Mart 2015.