Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Dragan Banjac - Siđimo s neba, gore niko ne živi

Dragan BanjacDragan BanjacSkorašnji napad na Nemca Denisa Honiga u centru Beograda izgleda da nikoga nije iznenadio, ali po nas je gore što se može reći da čin dvadesetdvogodišnjeg patrijote kao da nikoga nije iznenadio. I što je najgore izosta(će)la je lekovita reakcija, jer nekoliko izjava ovih što ih zovemo zvaničnici mogu se stopiti u jednu – da se to ne sme dešavati "u našem Beogradu". U Pobjedi (nedelja, 21. septembar) objavio sam dug tekst na tu temu i da nije mnogo veći od ove strane prepisao bih se, ovako evo samo kraćeg izvoda. Najpre sam se podsetio značenja izraza homofobija i ksenofobija. Prvog (iracionalan strah, mržnja, predrasude ili diskriminacija prema osobama homoseksualne orijentacije...) nema ni u Velikom rečniku stranih reči i izraza (Ivan Klajn i Milan Šipka, Novi Sad ,,Prometej", 1650 strana), a pod pojmom ksenofobija na strani 675. stoji da je reč o mržnji prema strancima i svemu što je strano; strah od stranaca. Nekako se u javnom govoru odomaćilo da se radi o mržnji prema – drukčijima i drugima, što se sejalo (Slobodan Milošević, SANU, SPC, JNA, Univerzitet, Vojislav Šešelj, Vuk Drašković, Mirko Jović, Milan Paroški i takozvana građanska opozicija) poslednjih četvrt veka, uzgajalo i očito dobro primilo kod Srba.

Slobodan Stupar, doskorašnji urednik u Radio Beogradu i dugogodišnji dopisnik BBC, sve neslobodniji Beograd doživljava pre svega kao posledicu upravo dešavanja s početka devedesetih godina prošlog veka. "Kada u jednoj zemlji iz nekog razloga prevladaju nacionalizam i šovinizam, i kada nedemokratski režim počne da tvrdi (i raznim medijskim falsifikatima to uporno i dugo dokazuje) da su za sve nedaće naroda krive druge države, nacije i vere, onda je mržnja prema svemu i svakome ko nije našeg roda i vere normalna, poželjna, potpuno opravdana!" Iz tog vremena Stupar podseća na "likove iz politike, kulture, medija i javnog života uopšte, koji su se naročito isticali u javnom iskazivanju takve mržnje. Razumeo sam to kao njihov lični stav, ali i kao deo strategije masovne proizvodnje mržnje kako bi Vladar mogao da započne 'pravedan i odbrambeni rat'".

55. Oktobarski salon / Simon Danny: Pokušaj projekta u Berlinu EyeEm55. Oktobarski salon / Simon Danny: Pokušaj projekta u Berlinu EyeEmNakon toliko godina i završetka ratova koje smo, kako kaže Stupar, izgubili s nulom, mržnja je još prisutna, iako je nema "u onoj meri". Država godinama nije moćna (voljna!) da se, recimo, izbori sa navijačkim huliganima koji su (Stadion Partizana) toliko zagazili i u politiku i domaća dešavanja da su na utakmici protiv Šahtjora povicima "Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija" zapretili (decembra 2009) novinarki B92 Brankici Stanković. Huligani su ostavljali rukopis i na stadionima evropskih zemalja, poput onog iz oktobra 2010. u Đenovi na utakmici Italija-Srbija. Septembra 2009. godine Beograd je (za sada) najviše ukaljao svoje lice. Tog su dana pristalice Partizana prilikom gostovanja Tuluza u blizini javne garaže na Obilićevom vencu pretukle Francuza Brisa Tatona koji je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Tatonovim ubicama Viši sud odmerio je ukupno 123 godine zatvora, a zanimljiva su dva svedočenja – čuvara garaže na Obilićevom vencu (Dragan Crepulja) i naročito frizerke (Svetlana Bubanja Bucka) koja je kategorično ustvrdila da je videla kako Taton "sam skače sa platoa" u provaliju duboku desetak metara. Pouke su izostale. U Srbiji je mržnja na stadionima odomaćena i nikoga ne iznenađuje, ima je, kaže Stupar, i na ulicama, i očito je da se neguje i u ne malom broju porodica. Tako se, veli, ,,leči" ogromna količina poraza, davnih i skorašnjih i otuda, veli, otpor prema Evropi i njenim pravilima. Jer – ovde naš nikad ne može da bude kriv!

'Ujedinjeni huligani' na stadionu Partizana'Ujedinjeni huligani' na stadionu PartizanaU tekstu Ujedinjeni huligani Srbije (e-novine) Goran Necin navodi da "ujedinjeni u mržnji, destruktivni desničarski elementi nastoje da povrate svoju donekle poljuljanu poziciju na javnoj sceni i u srpskom društvu". Necin ređa grafite Bolje naši ikad, nego Francuz nikad!, Za jednog Francuza, 11 ubijenih Srba, Demokratska Srbija – Hitlerova Nemačka... Jevreji su prošlog četvrtka trn u oku bili (opet) navijačima Partizana koji su na utakmici sa londonskim Totenhemom istakli transparent na kome je pisalo "Only Jews and Pussies" ("Samo Jevreji i p...ice").

Govoreći o bosanskoj mržnji za turskog vakta nobelovac Ivo Andrić navodi da u ,,nekoj Mopasanovoj pripoveci ima jedan dionizijski opis proleća koji se završava rečima da bi u takve dane po svim uglovima trebalo izlepiti oglase: Građanine francuski, proleće je, čuvaj se ljubavi!" Potom Andrić kaže da bi "u Bosni trebalo opominjati čoveka da se na svakom koraku, u svakoj misli i svakom, i najuzvišenijem osećanju čuva mržnje, urođene, nesvesne, endemične mržnje. Jer u toj zaostaloj i ubogoj zemlji, u kojoj žive zbijeno četiri razne vere, trebalo bi četiri puta više ljubavi, međusobnog razumevanja i snošljivosti nego drugim zemljama..." Te Bosne odavno nema, mržnja koje se pojavila u nedavnoj prošlosti, i za koju i mi snosimo veliku krivicu, nije se, na sreću, ni izbliza primakla onoj o kojoj piše Andrić. A ni Srbija, opet na sreću, nije kandidat za one table koje pominje Andrić.

Ali šta ćemo sa spiskom ubistava, pretežno u Beogradu, poslednjih 20 godina i činjenicom da nijedno nije razjašnjeno. I je li kasno da se ozbiljno poradi s ovim narodom. Zašto nam i dalje smetaju "drugi" i "drukčiji", zašto su za sve krivi (kosovski) Albanci, Nemci, Amerikanci, Jevreji, Hrvati, Muslimani/Bošnjaci... Zašto su oni loši, a mi superiorni, kako nedavno za Bošnjake reče svedok (Luka Dragičević) u procesu Ratku Mladiću u Hagu. Siđimo s neba, gore ionako niko ne živi.

* * *

Srbija u diplomatiji ima čak 14 penzionera koje je imenovao bivši ministar Ivan Mrkić. Oni, pored penzija, dobijaju i visoke diplomatske zarade, piše Blic. Ima među njima i onih kojima su pojedine države odbile agremane, ali im je Mrkić potom pronašao drugo mesto. Među srpskim diplomatama ima i vojnih penzionera – Radislav Petrović je u Bagdadu (platica 4.835 evra), Miroljub Petrović u Kanberi prima nešto manje - 4.564 evra. Najstariji je Branko Branković (prevalio sedamdesete), zastupa nas (za 3.680 evra) u Bukureštu. Ambasador-penzioner (državljanin Bosne i Hercegovine) je Vladimir Kohut (70), on u Kuvajtu prima 3.819 evra mesečno, Ivan Živković (68), je u Keniji (3.651 evro). Neki su otišli u diplomatiju upravo u vreme penzionisanja - Danilo Vučetić (Ankara), Pero Janković (Beč), Rajko Bogojević (Varšava), Dušanka Divjak Tomić (Skoplje), Dušan Crnogorčević (Stokholm) i Zoran Popović (Strazbur), čija su primanja od 3.500 do 4.500 evra. Penzioneri su i generalni konzuli Aleksandra Đorđević (Frankfurt), Goran Stojković u Mostaru i Zoran Jeremić u Cirihu. Poslednji nije prošao u Berlinu ali je najplaćeniji konzul, sa 4.912 evra. Prevagnulo je - iskustvo!

* * *

O "navijačima" i ovo. Na utakmici protiv Novog Pazara "delije" su uz gusle pevali uvrede na račun gostiju zbog kojih bi, da je iko normalan u Savezu, Zvezda bila kažnjena makar da do kraja prvenstva igra pred praznim tribinama, recimo. Deo krivice prebacujem i na rukovodstvo i igrače gostujuće ekipe. Mogli su lepo da kažu da pred takvom publikom (i domaćinima) ne žele da se nadmeću.

* * *

Jedna baka godinama već na travnjaku u komšiluku, koji je pretvorila u prašnjavo-blatnjavu ledinu, prodaje voće i povrće. Tu je i kamionet sa podacima... Obratio sam se komunalcima, poslao im fotografiju... Usput ih upitah i za dve veće nelagelne građevine, kafanu i nazovi samoposlugu, u blizini na zelenoj površini. Inspektor Miroslav Stanković nije ni trepnuo i opovrgao je moje navode i foto-dokaz. Za objekte veli da "čekaju na legalizaciju".

* * *

Posveta Vlatku Galiću na stadionu PartizanaPosveta Vlatku Galiću na stadionu PartizanaNije mi se posrećilo da upoznam jugoslovensku fudbalsku legendu Milana Galića (76), što mi je obećao pisac Božo Koprivica. Galić je otišao iznenada, a ovaj diplomirani pravnik bio je, kako to kažu sportski novinari, rasni strelac. Za Partizan je (1959- 1966) odigrao je 281 utakmicu i postigao 165 golova, za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 51 utakmicu i postigao 37 golova, što ga čini drugim strelcem u istoriji nacionalnog tima.

Imao sam sreću da sam davno upoznao Mirka Tepavca (1922-2014) i s njim bio dosta blizak. Njegov odlazak (da se opet ne prepisujem iz Pobjede od 3. septembra, 'Svijet nije savršen, ali mi smo mimo svijeta') Republika će dostojono obeležiti, a malo bi bio i ceo broj.

 

Dragan Banjac

(Preuzeto sa sajta: http://www.republika.co.rs/ )