Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Dragomir Zupanc - ONO ŠTO NISMO ZABORAVILI IZ SLOVENAČKE KINEMATOGRAFIJE (I), Vesna

JEDAN POGLED NA SLOVENIJU

Dragomir ZupancDragomir ZupancUmetnost pokretnih slika, koja se uselila u našu prošlost i zauzela ravnopravno mesto sa stvarnim životnim uspomena. Sećanja na filmove, istovremeno je i sećanje na doba u kome smo tada rasli i stasavali. Koliko je samo Vesna, dobilo ime po glavnoj junakinji filmskog hita Františeka Čapa, relaksirajućoj komediji o mladim maturantima, prvog ostvarenja tog žanra u slovenačkoj, pa i jugoslovenskoj kinematografiji.

Pa Kekec, dečak koji pobeđuje planinskog diva, u filmu Jožeta Galea! Koliko je mališana dobilo trajno taj nadimak, koliko živih uspomena na filmskog junaka Kekeca. Ta dva filma, snimljena na samom početku stvaranja slovenačke kinematografije, otvorili su put plejadi filmskih stvaralaca, reditelja, glumaca, filmskih radnika i ostvarili opus prepoznatljiv i respektabilan kako na bivšoj Ju tako i na evropskoj filmskoj sceni.

Tu su provokativni eksperimentator Boštjan Hladnik (Maskarada, Ples na kiši), alternativac i organski sineasta Karpo Godina (Crveni bugi, Splav meduza), slikar socijalnog stanja Jože Babič (Po istom putu se ne vraćaj), majstor za urbani milje Jane Kavčič (Sreća na uzici), okrenuti problemima adoloscencije Jože Bevc (Mangupi) i Tugo Štiglic (Leto u školjci), ali pre svih doajen i najplodniji slovenački filmski autor Matjaž Klopčič (Cveće u jesen, Priča koje nema, Moj otac socijalistički kulak). U izbor preko deset filmova koji zastupaju slovenačku kinematografije uvrštena su i dva ostvarenja Živojina Pavlovića: Let mrtve ptice i Doviđenja u sledećem ratu.

Pogled na slovenački film je istovremeno i uvid u jedno vreme. To su hronike sa događajima i likovima nama prepoznatljivim i bliskim uprkos jezičkoj različitosti, jer su slične naravi i sudbine, koje karakterišu i objedinjuju našu zajedničku prošlost.


VESNA
Režija: František Čap

Film Vesna, plakatFilm Vesna, plakatSamo, Sendi i Krištof se pripremaju za maturu. Do matematičkih zadataka i rešenja pokušaće da dođu uz pomoć školske drugarice Hiperbole, odnosno Vesne profesorove ćerke. Dolazi do niz komičnih situacija, kada se pojavi prava profesorova ćerka, prelepa Janja. U tipičnoj komediji zabune sa mladim još ne otkrivenim glumcima: Franetom Trefaltom, Janezom Čukom, Juretom Furlanom, Čap je u Vesni, proizveo prvu jugoslovensku mega star glumicu Metku Gabrijelčič.

Decembra 2013 godine dve države su obeležile 100 godina rođenja Františeka Čapa: njegova domovina Češka i zemlja koja je prihvatila ovog komunističkog reditelja disidenta - Slovenija. Filmske delegacije obe države izašle su 7. Decembra na Piransko groblje, gde je Čap sahranjen i postavile spomen ploču. A pre 60 godina bečki đak, tada direktor Triglav filma, Branimir Tuma, otkrio je i doveo u tadašnju Jugoslaviju, češkog reditelja, koji je uspešnu karijeru nakon pada Masarikove demokratije, nastavio u tadašnoj Zapadnoj Nemačkoj. Tuma se prvi setio da krene u koprodukcije, kada su u celoj Jugi pedesetih godina raspuštena državna filmska preduzeća i filmski radnici izbačeni na tržište.

 

František ČapFrantišek ČapČap, dobitnika Zlatne Palme na prvom posleratnom Kanskom festivalu, majstor za češko-nemačke urbane komedije dobro se snašao u gradu koji je u mnogome podsećao na svoje pandame u Austrougarskoj monarhiji: Prag, Salcburg, Grac. Pisac Mateja Bor je dao predložak za film u kome se tri maturanta muče sa zadacima iz matematike. Rešenje je da se jedan od njih približi ćerki profesora matematike i dobije maturske zadatke. U tipičnoj komediji zabune sa mladim još ne otkrivenim glumcima: Franetom Trefaltom, Janezom Čukom, Juretom Furlanom, Čap je u Vesni, tako se zvao njegov slovenski filmski prvenac, proizveo prvu jugoslovensku mega star glumicu: Metku Gabrijelčič.

Film je izveo preokret. Usred najvećeg straha od Zapada, Čap je holivudizirao slovenačku a samim tim i jugoslovensku kinematografiju. Samo po Titovoj slici u razredu iza profesora, koga su đaci oslovljavali sa „gospodin" i petokraki na krilima aviona moglo je da se nasluti da je film proizveden u tada još uvek opresivnoj socijalističkoj državi. Nigde ni traga od rata, oslobođenja, vojske i tršćanske krize, koju je najviše pogađala baš Sloveniju.

 

Metka GabrijelčičMetka GabrijelčičOptimizam, poletna mladost, prostodušan i neškodljiv smeh, protkan kroz ceo film, zajedno sa tada veoma prestižnim i elitnim sportom jedriličarstvom, činili su ovaj film prijemčivim, jer je publiku oslobađao od netom prošlih tragedija i drama sadašnjosti. To je ujedno i prvi komercijalni uspeh u Ju kinematografiji jer je film Vesna prodat i distribuiran u Mađarskoj, Poljskoj, obe Nemačke i SSSR-u. Ekipu filma na čelu sa Frantekom, kako su Čapa nazvale slovenačke filmadžije i mladom starletom Metkom Gabrijelčič primio je te daleke 1953 godine Maršal Tito.

U Sloveniji je snimio još tri filma u žanru urbane komedije: Ne čakaj na maj (Vesna drugi deo), Srešćemo se večeras i Naš auto.Tako je otvoren novi pravac u slovenačkoj i jugoslovenskoj kinematografiji. Urbane komedije tipa Ljubav i moda (Lj.Radičevića), muzičko zabavni kao Zvižduk u 8 (S.Mrmka) ili omnibus Subotom uveče (V.Pogačića), preuzeli su šesdesetih godina žanr koji je ustanovio evropski priznati a tada naš, reditelj František Čap.