Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Ivan Tobić - Debeli biciklisti na stazama Mikroba

Ivan TobićIvan TobićBiciklističko-umetnička družina Debeli biciklisti u nekoliko navrata je organizovala performans vožnje posvećene Saši Markoviću Mikrobu, svom prerano preminulom drugaru, beogradskom umetniku, maskoklepcu, performeru, kozeru, društvenom radniku, omiljenom radijskom voditelju, izuzetnom čoveku. Ova posveta nije tek slučajna, pošto je i sam Mikrob obožavao da se kreće, da širi drugarstvo i optimizam, pri čemu bi po gradu često prelazio i poveći broj kilometara.

 Prva ovakva akcija Debelih biciklista bila je čak 800 kilometara duga biciklistička tura (u avgustu 2012.) u okviru zaječarskog Zalet festivala tokom koje smo Ivana, Deki, Orge, Dena i moja malenkost vozili ezoteričnim putevima istočne Srbije nosivši umetničke maske po čijoj je izradi Mikrob bio čuven. Nije slučajno izabran grad Zaječar i Zalet festival, pošto je i sam Saša jedva čekao avgust kada je redovno učestvovao na ovoj neobičnoj manifestaciji gde je umetnost oduvek bila na ceni koliko i prijateljstvo i pozitivna energija koji Saši nikada nisu manjkali.

Foto 01: Mikrob i drugari na AdiFoto 01: Mikrob i drugari na Adi  Foto 02: Debeli biciklisti, vožnja za Mikroba, Smederevo 2012.Foto 02: Debeli biciklisti, vožnja za Mikroba, Smederevo 2012.

Nakon ove, više nego maratonske, drugu vožnju u Mikrobovu čast Debeli biciklisti su organizovali na trogodišnjicu njegove smrti u julu 2013. godine. Ovoga puta vozilo se svim onim mestima koje je Mikrob rado posećivao, gde je delao, družio se, izlagao, nastupao, pripovedao svoje dogodovštine, gde smo zajedno uživali u piću, iću, zajedničkom životu... Ruta ove vožnje beše ovakva: Park "Manjež" - SKC – prolaz kod nekadašnjeg "Manijaka" – foto-automat u prolazu Bezistan – Unutrašnji muzej Dr. Agana Papića – Dom omladine (ex-B92) – Remont – zgrada u kojoj živi Stevan Novaković sa gospođom – Ćošak Salvadora Dalija (ex-Ilegalni poslastičari & Kornet) – klub Akademija –Železnička i autobuska stanica – Muzej savremene umetnosti – ZMUC (sedište Debelih biciklista) – Paviljoni – Dom kulture "Studentski grad" – tzv. Kontejnerski buvljak – Gavez na Adi.

Debeli biciklisti i ostali Mikrobovi poštovaoci i prijatelji našli su se toga dana na svojim dvotočkašima u parku Manjež i započeli vožnju pored Studentskog kulturnog centra gde je Mikrob često izlagao, odgledao bezbroj koncerata, kao veliki kolekcionar redovno je posećivao legendarnu berzu ploča nedeljom, a sa Mićunom Ristićem je imao i zapaženu emisiju "Black Market" na nekadašnjem Radiju SKC. Na stepeništu ovog radija jedne euforične noći provedene s ekipom iz Ilegalnih poslastičara (nakon bezbroj sladunjavih omamljujućih istarskih medica i biski na promociji novog diska riječke grupe Let 3), uspeo je čak i nogu da slomi.

Foto 03: Fotke iz automataFoto 03: Fotke iz automata  Foto 04: Kod PapićaFoto 04: Kod Papića

Vožnja se nastavlja prema Terazijama. Tu se nekada u podzemnom prolazu nalazio "Manijak shop", trafika ispred koje se devedesetih redovno visilo. Mikrob je ovde rado ispijao pivce, a mnogi su na ovom mestu dobili i neku od čuvenih maski koju je ovaj maskoklepac izrađivao. Nedaleko odatle, u prolazu kod Bezistana, nalazi se najpoznatiji foto-automat, jedan od onih u kojima se Mikrob fotkao s prijateljima, a od brojnih sličica je u saradnji sa britanskim umetnikom Mix-Upom nastao rad pod nazvan "Lice odgovara priči". Nastavljamo prema Palmotićevoj ulici, gde prolazimo pored "Unutrašnjem muzeja" Dr. Agana Papića, velikog Mikrobovog prijatelja, ali često i "ljutog" oponenta na nekadašnjoj PLJUS (Prostor ljubavi i slobode) mejling listi, svojevrsnoj preteči Fejsbuka. Dragan Papić, prvi čovek iz senke beogradskog novog talasa, kontraverzni umetnik, medijski manipulator, vrsni orator i neprevaziđeni ekscentrik, poslednjih godina se nalazi u dobrovoljnoj izolaciji i unutrašnjem izgnanstvu, te ga ovom prilikom nismo uznemiravali.

Vozimo dalje ka Domu omladine, mestu koje se osim izložbama, predavanjima i redovnoj poseti koncertima, za Mikrobovo ime vezuje i preko nekadašnjeg Radija B92 (ne ovog današnjeg na kome za Sašu i slične više nije bilo mesta) sa čije frekvencije su se često vijorile Mikrobove beside (u to vreme su ga znali i kao Bambus ili Mladoženja). Najpoznatiji je po emisiji "Lepi ritam srca", kao i gomili džinglova koji se i danas mogu čuti. Prolazimo pored zgrade tržnog centra Staklenac, gde se donedavno nalazila galerija Remont, mesto gde je Mikrob u više navrata izlagao, a bio je i jedan od njenih suosnivača. Vrlo često ste ga ovde mogli zateći, pošto je rado svraćao na čašicu razgovora, ali i čašicu bilo čega što je u frižideru ostalo od otvaranja poslednje izložbe. Najveselije je bilo prednovogodišnje druženje beogradskih umetnika kada je naš dragi debeljko (često obučen i kao Deda Mraz) drugarima donosio poklone.

Biciklisti skreću iza Narodnog pozorišta, gde se nalazi stan Stevana Novakovića sa kojim je u okviru grupe Radar pripremio poslednju, čak trostruku izložbu "Gotovina". Nastavljamo do PMF-a, odnosno do Ćoška Salvadora Dalija gde se nekada nalazio štab umetničke trupe Ilegalni poslastičari i izdavačke kuće Kornet. Mikrob je ovde uvek bio rado viđen gost, bilo da su u pitanju akcije kao što je postavljanje table za ovaj nadrealistički ćošak ili kao maskota muzičke kompilacije "Šta treba maloj deci", a bio je i neumorni partner u danonoćnom ćaskanju, druženju i bančenju bez konca i kraja.

Foto 05: Ćošak Salvadora DalijaFoto 05: Ćošak Salvadora Dalija  Foto 06: Mikrob i maske na Zaletu u ZaječaruFoto 06: Mikrob i maske na Zaletu u Zaječaru

Sledeća je "Akademija", najznačajnije mesto domaćeg rokenrola tokom osamdesetih i devedesetih godina. Odatle se spuštamo do železničke i autobuske stanice. Odavde je Saša kretao na razna putešestvija i druženja po Srbiji i regionu, u Zaječar, Žitkovac, Smederevo, Zagreb, Ljubljanu... Danima je prepričavao dogodovštine iz gostoljubivih krajeva bivše Jugoslavije (u koje bi verovatno jedan deo pripadnika nadobudne beogradske umetničke scene sa gađenjem odbio ikada i da kroči).

Prelazimo Savu i biciklističkom stazom prolazimo pored Muzeja savremene umetnosti, institucije sa kojom je sarađivao, ali istovremeno i sa velikim žarom kritikovao.

Od Ušća vozimo biciklističkom stazom gotovo do kraja Zemunskog keja, gde je smešten ZMUC (Zemunski mali umetnički centar), poprište raznih umetničkih dogodovština, druženja i gozbi koje je Mikrob obožavao. Ovde se nalazi i sedište Debelih biciklista (mesto gde je između ostalog izrađena, ispečena i pojedena najveća ciklobasica na svetu). Mikrob je u okviru svojih tradicionalnih spiskova planova i želja na početku svake godine (tzv. "Novi život"), planirao i da počne ponovo da vozi bajs, ali nažalost nije uspeo, kao ni da ostvari svoju životnu želju – put u Indiju.

Foto 07: Debeli biciklisti, Vožnja u čast Mikroba, Starčevo 2012.Foto 07: Debeli biciklisti, Vožnja u čast Mikroba, Starčevo 2012.  Foto 08: Mikrobovim stazama, ispred Mikrobovog ulaza, 2013.Foto 08: Mikrobovim stazama, ispred Mikrobovog ulaza, 2013.

Napuštamo Zemun i prolazimo kroz Paviljone, deo Novog Beograda u kojem je Saša stanovao. Njegova soba je pravo blago za kolekcionare ploča istančanog ukusa, a tu se nalaze i brojni diskovi koje je uz omote lično oslikao, a negde u njegovom kompjuteru skrivena je i bogata kolekcija probranih filmova "za odrasle".

Ubrzo stižemo i do Studentskog grada u čijem je Kulturnom centru Mikrob više puta izlagao, a nakon gašenja Radija SKC sa Mićunom vodio živu verziju emisije "Black market". Ovde je napokon uspeo da se popne na binu i kao rok zvezda, tokom mog petostrukog nastupa, u ulozi stalnog specijalnog gosta i nezamenjivog konferansijea. U istom ili proširenom sastavu održali smo i dva smehotresna nastupa na Exit festivalu i zagrebačkom festivalu Kliker. Avanture sa ovih putovanja nažalost prevazilaze mogućnosti ovog teksta.

 

 

Vožnju Novim Beogradom nastavljamo kraj buvljaka, i to onog koji je on nazivao "Kontejnerski buvljak", a koji se donedavno nalazio preko puta legalnog novobeogradskog buvljaka. Ovde je sa Stevanom Novakovićem nalazio odlične elemente za svoje ready-made objekte, ali i brojne tašne, sandale i drugu zanimljivu robu koju je poklanjao prijateljima. Novim mostom stižemo do Ade gde se u skrovitoj šumici nedaleko od Ade Safari nalazi egzotično dvorištance kluba "Gavez", jednog od omiljenih Sašinih mesta – nije bilo šanse da ga za prvomajski uranak odvučete negde drugde, kakvu mu god zanimljivu, pa i ukusnu ponudu pomenuli. Ovde smo završili vožnju koja je vodila na promociju pažljivo i temeljno pripremane monografije o Mikrobu nazvane "Zbogom andergraund" u izdanju Remonta. Tokom promocije koju je posetio ogroman broj Sašinih obožavatelja, prijatelja i kolega emitovani su probrani filmovi i snimci, a u muzičkom delu su nastupili i neki od njegovih drugara i saradnika: Pesničenje, Đorđe Tomić (ex-Činč), Danijel Kovač kao i autor ovog teksta.

 

A vožnje stazama Mikroba tek predstoje... A i ta Indija ne deluje više tako daleko.