Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Mediantrop - MAK

Zorica Jevremović MunitićZorica Jevremović MunitićOvogodišnji dobitnik “Trepetala iz Trogira – regionalne nagrade za medije Ranko Munitić” je Dušan Makavejev, najznačajniji filmski jugoslovenski autor, svetsko ime filma. Stoga je specijalni broj “Madiantropa” posvećen našem, koliko i svetskom Maku. Za ovu priliku u rubrici “Rankove zagrebačke pedesete” zgotovljen je tekst o Rankovoj prvoj mentorki fantastike, Ivani Brlić Mažuranić. Maku na čast je i poslednja rubrika “The human condition”, trodelna priča Ivane Dimić o njenoj udadbi za Gogolja.

Tu su i tri Rankova teksta o Maku, sva kulturološki obavezujuća, ali i tekst Makov o “Paradi”. Mnogi su se sećali Makove filmske biografije, ponajviše i najtačnije Ljubljančani, Jurij Meden i Jože Dolmark. Njihovi pedantni tekstovi o Makovoj radnoj biografiji ostaće nezaobilazni arhivski podaci za istraživanje dela ovog njihovog, i našeg najvoljenijeg filmskog autora. Stranci koji žive u Srbiji ili u dalekoj Finskoj, Greg DeCuir i Sezgin Boynik, objavljuju već u inostranstvu objavljene svoje eseje o Maku. Zabeleženo je izlaženje prve analitičke knjige o Maku autralijske antropološkinje Lorejn Mortimer od strane njene beogradske urednice, Milene Dragićević Šešić. Dragomir Zupanc pravi kaleidoskop od sećanja na rad sa Makavejevim prilikom režiranja tv emisije za RTS njemu posvećene 2012. Nadajmo se obećanom nastavku storije o Makavejevu…

Stenogram razgovora Radakovićke i Munitića o tome kako je nastala knjiga “Adio, jugo – film!” kazuje više o važnosti uticaja Makavejeva na Munitića kao jednog od vodećih teoretičara i kritičara jugoslovenske kinematografije. Goran Trenčovski, iz Strumice, dolazi sa intrigantnim naslovom „Za Mak na makedonski“ – od Triglava do Vardara ljudi su proosećali za ovaj specijal broj „Mediantropa“, za Maka kao na reditelja više od svoga, našeg, svetskog.

Zorica Jevremović Munitić

 

Sadržaj:

1. RANKOVE ZAGREBAČKE PEDESETE - Ivana Brlić Mažuranić, prva mentorka fantastike

2. Centar za medije Ranko Munitić - Dušanu Makavejevu u čast!

3. Jurij Meden - Filmografija Dušana Makavejeva

4. Jože Dolmark - Retrospektiva u Kinoteci

5. Ranko Munitić - O „Paradi“

6. Dušan Makavejev – Oko „ Parade“

7. Ranko Munitić - Makavejev za početnike

8. Ranko Munitić - Mak, adio jugo film !

9. Milena Dragičević - Šešić - Film kao kritička praksa – praksa avangarde? Makavejev danas

10. Radmila Radaković - Stenogram razgovora Ranka Munitića i Radmile Radaković,

11. Sezgin Boynik - ON MAKAVEJEV, ON IDEOLOGY

12. Greg DeCuir - Serbien cutting

13. Dragomir Zupanc - Pismo Zorici

14. Горан Тренчовски – За Мак на македонски

15. Miroljub Stojanović - Makavejev recenzent

16. THE HUMAN CONDITION - Ивана Димић: Октобарски сусрети, троделна кратка прича