Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Marina Vulićević – Lordanu Zafranoviću nagrada ‘Trepetalo iz Trogira’

Marina VulićevićMarina VulićevićLordan ZafranovićLordan Zafranović'Trepetalo iz Trogira' regionalna nagrada za medije Ranko Munitić, juče je uručena filmskom reditelju Lordanu Zafranoviću u 'Centru za medije Ranko Munitić', u Beogradu, na dan Munitićevog rođenja. Priznanje je dobitniku uručio Dušan Makavejev, koji je prošle godine, takođe, njim ovenčan. Jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu doneo je regionalni žiri: u sastavu Janko Baljak (Beograd), Veljko Krulčić (Zagreb), Dušan Makavejev (Beograd), Igor Galo (Pula) i Zorica Jevremović Munitić (Beograd). U saopštenju žirija rečeno je da je Zafranović nagrađen za ogroman doprinos jugoslovenskoj kinematografiji kratkometražnog i dugometražnog filma.

  • Lordan zafranović je svojom poetikom, senzibilnošću i empatijom za likove i situacije koje je predstavljao, utemeljio senzualni i humani pristup telu na filmu. Kao retko ko među našim filmskim režiserima našao je meru za angažman i formu. Mediteranac po osećanju sveta, otočanin sa Šolte, Zafranović je decenijama delio filmsku i privatnu priču sa Dalmošem iz Trogira, Rankom Munitićem. O svojoj kinematografskoj ostavštini filmskim autorima i regionalnoj publici uspeo je da ostavi potresno svedeočenje film 'Testament' – saopštenje je žirija.

Zahvalivši se na uručenom priznanju, Lordan Zafranović je govorio o Ranku Munitiću kao poznavaocu čitavog spektra mediteranskih autora, koji je nepogrešivo umeo da dešifruje delo Antonionija.

  • Moja estetika jeste i Rankova estetika, ostali smo verni kamijevskom svetu. Naši razgovori bili su posvećeni pomeranju granica koje nam je nametnula jedna ipak provincijska dalmatinska kultura, u odnosu na oslobađajuće romanske uticaje. Posle raspada velike jugoslovenske kinematografije, i nastankom 'čistog hrvatskog filma' došao je i kraj za ovu umetnost u Hrvatskoj. Tamo ne mogu da snimim film zbog toga što je moj film o Jasenovcu devedesetih bio okarakterisan kao srpska propagana – rekao je Zafranović.

     Žiri sa laureatom na dodeli nagrade 'Trepetalo iz Trogira'Žiri sa laureatom na dodeli nagrade 'Trepetalo iz Trogira'

Izvor: Politika, 4.april 2015.