Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Saopštenje redakcije

Sa velikom radošću smo primili vest da se među dobitnicama nagrade "ANDJELKA MILIĆ" našla i glavna urednica časopisa "Mediantrop" Zorica Jevremović Munitić.

Iz obrazloženja žirija:

2. Zorica Jevremović Munitić, za značajan doprinos osnivanju i razvoju feminističkog i aktivističkog pozorišta u SFRJ i Srbiji i afirmaciji getoizovanih zajednica, žena i etničkih manjina kao subjekata pozorišne umetnosti, te za delo u oblasti dramaturgije, teatarskog, TV i video stvaralaštva, istorije kulture, kritike i semiologije medija i filma.

Zorica JevremovićZorica JevremovićZorica Jevremović-Munitić je diplomirala dramaturgiju i pohađala poslediplomske studije teorije i semiologije filma na FDU u Beogradu. Ona je dala pionirski doprinos utemeljenju alternativne i feminističke pozorišne delatnosti u Srbiji, osnivajući ,,pozorišta kvarta'' u getoizovanim zajednicama, uličnim prostorima, psihijatrijskim bolnicama, kao i trupu ,,PUT5a'', feminističko pozorište u Autonomnom ženskom centru protiv seksualnog nasilja (1997—1999).

Dramska spisateljica, pozorišna i video-rediteljka u više alternativnih i neformalnih grupa i na televiziji i antiratna aktivistkinja tokom devedesetih godina 20. veka, Jevremović Munitić je istaknuta teoretičarka stripa, televizije, teatra, animacije i kulturne istorije, a njeni teorijski tekstovi i kritike objavljeni su u knjigama: Semiološki krugovi (2001), Spotovi nostalgije (2006), Dupli pas (sa tekstovima njenog pokojnog supruga, filmskog kritičara i kulturologa Ranka Munitića) (2012) i drugim. Od 2012. direktorka je beogradskog Centra za medije Ranko Munitić i urednica regionalnog časopisa za medije i kulturu Mediantrop.

 

Čestitke svim nagrađenima i našoj dragoj koleginici Zorici!

 

Više o nagradi "ANDJELKA MILIĆ":

http://sefem.org/konkursi/stipendije/dobitnici-nagrada-andjelka-milic-2016/