Mediantrop

object349757056

Mediantrop broj 13

Miroslav Karić – Umetnički prostor U10

Miroslav KarićMiroslav KarićBeograd je pre tri godine postao bogatiji za još jedan umetnički / izlagački prostor. Na inicijativu grupe umetnika mlađe generacije osnovan je U10, mesto gde profesionalna i šira javnost ima priliku da vidi i da se upozna sa najrecentnijom produkcijom na domaćoj umetničkoj sceni. Izložbe, vođenja, razgovori sa umetnicima i kustosima, osnovne programske aktivnosti ovog prostora za kratko vreme su vrlo uspešno pozicionirale U10 na kulturnoj mapi grada. Za sve one koji još uvek nisu posetili U10 topla preporuka da to što pre učine!

Tim U10 o inicijativi:

Umetnički prostor U10 otvoren je 3. maja 2012. godine, na adresi Kralja Milana 10 (stepenište ka ulici Narodnog fronta), kao nezavisni izlagački prostor. Prva izložba, pod nazivom 10+1, ujedno je otvorila novo mesto beogradskoj publici zainteresovanoj za svežu i kvalitetnu savremenu umetnost. Tom prilikom formiran je samoorganizovani U10 tim koji čine Isidora Krstić, Iva Kuzmanović, Lidija Delić, Marija Šević, Nina Ivanović, Sava Knežević i Nemanja Nikolić koji je takođe i inicijator projekta, a pod čijim kustoskim vođstvom su svi zajedno sa još četiri umetnika istupili sa svojim radovima povodom otvaranja prostora.

U razgovoru između istoričarke umetnosti i kustoskinje Ane Bogdanović i Nemanje Nikolića povodom izložbe 10+1, ističe se da će identitet prostora graditi upravo umetnici koji će se predstavljati u njemu. Nakon grupnog izlaganja, svaki član U10 imao je svoju samostalnu izložbu kojom su predstavljeni široj publici prvenstveno kao umetnici, a zatim i kao članovi umetničkog saveta.

Snažna pozitivna reakcija publike i kulturne javnosti dokazala je neophodnost za nastavkom ulaganja u ovaj, inicijalno osmišljen kao kratkoročni projekat. Usledio je stalni javni poziv za umetnike, kustose i umetničke grupe čime je U10 tim dobio ulogu selektora i proširio svoje delovanje na aktivno učešće u kreiranju lokalne umetničke scene.

U cilju promocije mladih umetnika koji se nalaze na početku svojih umetničkih karijera i koji nisu imali priliku da se adekvatno predstave ovdašnjoj publici, izložbe se organizuju po pozivu i putem konkursa koji je otvoren tokom cele godine. Prisustvo svih formi i medija vizuelnog izražavanja u dosadašnjoj izlagačkoj praksi stvorilo je raznovrstan i dinamičan program koji je dozvolio svakom autoru da transformiše umetnički prostor u skladu sa karakterom svog umetničkog rada.

Do sada je realizovano preko trideset samostalnih i grupnih izložbi, kao i ostalih dešavanja poput debata, javnih vođenja od strane umetnika i muzičkih događaja.

 


 

Posmatran sa strane, prostor U10 deluje kompaktno, zračeći duhom otvorenosti i razumevanja neophodnosti vremena, da se neformalno i profesionalno daju šanse šireg afirmisanja različitih kategorija ideja i narativa aktuelne produkcije. Najčešće sami iznose svoje stejtemente o radu ili u saradnji sa prijateljima iz oblasti kritike. Stepeni nivoa značenja njihovih interesovanja, pristupa i formulacija opsega umetničke produkcije kreću se u sferi ličnih elaboriranja samog procesa nastajanja motiva, personalnog govora i percepcije slika, crteža, kolaža, fotografija, instalacija, videa, skulpture... Svi zajedno predstavljaju veoma talentovanu i senzibilnu grupu umetnika sa približnim shvatanjima, imaginacijom i tematikama iz realnog i intimnog života, urbanog žargona i ikoničnosti okruženja.

Izvod iz teksta U10, Biljana Tomić

 

Umetnici okupljeni oko U10, u svojoj inicijalnoj, formativnoj fazi, prepoznali su se i udružili pre svega po generacijskoj liniji, ali i kao grupa koja je želela da odmah po završetku osnovnih studija postane vidljiva i prisutna na sceni. Ne pronalazeći adekvatan način afirmacije svojih umetničkih koncepata i ideja, odlučili su da se izbore za sopstveni, autonomni prostor odstupajući tako od ustaljenih načina promocije savremene umetničke produkcije. U pitanju je nezavisno umetničko udruženje organizovano oko zajedničkog prostora koje ne funkcioniše na principima ekspoloatacije i logike kulturne industrije. Svojim angažmanom omogućava socijalizaciju tek formiranih profesionalaca, odnosno njihovo aktivno uključivanje u umetničku produkciju obezbeđujući im prostor za izlaganje, javna vođenja i razgovore i pružajući im kustosku i produkcijsku pomoć.

Izvod iz teksta Bez Naziva*, Simona Ognjanović, Miloš Zec, Sima Kokotović

 

Ono što se već na prvi pogled primećuje jeste profesionalnost u prezentaciji radova što čini da U10 postaje značajan prostor gde zainteresovani mogu sagledati u punom formatu produkciju najmlađih umetnika koji tek započinju karijeru. U produkciji formalno preovlađuju slike, crteži, fotografija, instalacije i skulptura, što je na neki način i očekivano imajući u vidu da se radi o prvim profesionalnim iskustvima umetnika nakon završenih studija. Umetnička istraživanja se kreću u potpuno različitim tematskim poljima ali bi se u najširem mogućem smislu mogla identifikovati sa frazom kojom se u katalogu samostalne izložbe „SpaCe Opera" Milice Kolarić definiše njen rad kao „stalna potraga za intimnim prostorom slobode". Upravo se ta lična i intimna traganja prepoznaju kod većine umetnika, traganja koja, nezavisna od dominantnih razvojnih linija savremene umetničke produkcije, razvijaju sopstvene teme sopstvenim jezikom, kao nepretenciozni prostori slobode rasterećeni svih unapred postavljenih teorijskih, konceptualnih, institucionalnih ili tržišnih zahteva. Bez obzira na krajnji rezultat, u smislu izloženog umetničkog dela, taj i takav prostor slobode jeste i osnovni kvalitet inicijative U10.

Izvod iz teksta Umetnički prostor U10 / Progresivna inicijativa, Milica Pekić

 

Izbor tekstova priredio: Miroslav Karić

FOTO GALERIJA: 
 
 
Korisni linkovi: